Çocuklar İçin Diş Sağlığı Tavsiyeleri – Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanından Öneriler
İSTANBUL (İGFA) – Ailelerin, ağız ve diş sağlığına olan bilincin küçük yaşlarda kazanılmasında büyük rol oynadığını belirten uzmanlar, çocuklara diş bakım alışkanlığının erken yaşta kazandırılmasının önemini vurguluyor. Uzmanlar, evde ve ailede başlayan eğitimin diş fırçalamayı teşvik etmek için oyunlarla desteklenebileceğini, örneğin çocuğun kum saati karşısında dişlerini fırçalamasının sağlanabileceğini belirtiyor. Ayrıca uzmanlar, çocuğun henüz diş problemi yaşamadan diş hekimi ile tanıştırılmasını ve korku gelişmemesi için ilk muayenenin sadece sohbet ve oyunlarla yapılmasını tavsiye ediyor.
Ağız sağlığının korunması için diş ipi kullanımı, diş fırçalama ve gargara gibi adımların önemine değinen Dt. Arzu Tekkeli, dişleri beyazlatmak veya temizlemek için diş macunu haricinde farklı ürünler kullanımını önermiyor. Bu tür ürünlerin dişlerde çizilmeye neden olabileceğini ve bu durumun diş lekelenmesine yol açabileceğini belirtiyor.
EN SIK GÖRÜLEN PROBLEM: DİŞ ÇÜRÜĞÜ
Uzmanlar, ağız içi problemler arasında en sık karşılaşılanların diş çürüğü, diş taşı birikimi, diş eti kanaması ve ağız kokusu gibi diş eti hastalıkları olduğunu belirtiyor. Dt. Arzu Tekkeli, bu sorunların hepsinin yetersiz ağız bakımı sonucunda meydana geldiğini ve 6 ayda bir yapılacak diş hekimi kontrolleri ile bu sorunların minimize edilebileceğini vurguluyor.
DİŞ ÇÜRÜKLERİNİN TEDAVİ EDİLMEZSE YOL AÇABİLECEĞİ HASTALIKLAR
Dt. Arzu Tekkeli, tedavi edilmeyen ağız içi hastalıklarının sinüzit, diyabet, diş kökü enfeksiyonları, bademcik iltihabı, romatizmal hastalıklar ve çene kemiklerinde erime gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, ağız içi enfeksiyonların vücudun farklı bölgelerine yayılarak kalp ve böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, ülser gibi sistemik rahatsızlıklara neden olabileceğini ekliyor.